Receptjeim
Az alábbi receptek nem is zseniálisak, nem is hétköznapiatlanok, inkább csak esetleg kicsit szokatlanok. Spontán születtek, intuíció alapján, és nem fogják megreformálni a konyhaművészetet, már ha olyan egyáltalán létezik. Hiszen mindenkinek saját izlése van, ahogy a párválasztás, úgy az ételek terén is. Én csak úgy szoktam tenni ezt-azt a konyhában, s itt van ennek egy-két eredménye:Eltévedt spárgás omlett
Májgombóc leves édes kis krampuszokkal
Fokhagymaleves
Fain zöldköret
Eltévedt spárgás omlett
2-3 személyre3 tojás
Egy bő maroknyi közepes hosszúságú
levesspárga
2-3 szelet kolbász
Néhány szelet fűszeres camembert sajt
Oregano
Étolaj
Először is leszögezem, hogy teljesen jó a boltban
kapható befőttes levesspárga is az étekhez. Első
lépésként megadjuk a spárgának a
kegyelemdöfést, és kb. centis darabokra
vágjuk, közben serpenyőben kevés olajat
felforrósítunk. Ekkor rávesszük a
spárgákat, hogy fejest ugorjanak az olajba. Persze,
jön a sistergés, meg minden ilyesmi, pedig én az
olaj helyében én csipáznám a
spárgát, mert tök jó fej. Míg ennyire
örülnek egymásnak, szórjuk meg bőven
oregánóval az egészet. Ekkor hagyjuk a
spárgát, kapjon egy kis aranybarna színt, addig
apró törmelékszerűre vágunk pár szelet
kolbászt, de vigyázzunk, hogy ne túl sokat, mert
túlzottan uralkodó az íze, és nehogy
elnyomja szegény többit. Mikor kezd igazán jó
színe lenni a spárgának, hozzáadjuk a
kolbászt összesütjük egy kicsit, és mire
minden összetevő kellően megsül, ráütjük a
tojásokat, s ízlés szerinti
mértékben megdermesztjük. Miután
elkészültünk, néhány szelet camembert
sajttal a tányérok szélén megadjuk a kellő
tiszteletet, megszórjuk egy kis zöldpetrezselyemmel a
kobakját, és tálaljuk, hozzá
pirítóst fogyasztunk. Fogyasztás után egy
barackos krémjoghurtot vagy egyéb
gyümölcsjoghurtot ajánlok desszertnek, ami a reggeli
élvezetét teljessé teszi.
Májgombóc leves édes kis krampuszokkal
1,5-2 l víz
300 g májgombóc
2 db hagyma
2 db krumpli
1 nagy darab piros kaliforniai paprika
1 db (erő- vagy csirke)leveskocka
Étolaj
Nekiindulásnak a pityókát apró
kockákra vágjuk, és feltesszük a vizet főni.
Mikor a víz forrni kezd a buzgalomtól, a krumplit
belehelyezzük a leveskockával egyetemben, hogy kb.
félóráig haverkodjanak. A korábban
már apróra vágott hagymákat és a
kaliforniai paprikát, és külön-külön
kissé megdinszteljük, hogy éppen kezdjenek
megopálosodni, majd a korábban emlegetett
haverkodás lezáró akkordjaként
félóra leteltével a krumpli mellé
helyezzük őket is a készülő levesbe. Ekkor felbontjuk
a mélyfagyasztott májgombócot, és
szintén a leves részeivé tesszük. Még
főzzük alacsony lángon kb. félórát
fedővel, majd otthagyjuk egy negyedórára, hogy az
összetevők összeérjenek. A leves lényege, hogy
a májgombóc mély ízét
kiegyensúlyozza a paprika édeskés íze,
emiatt ügyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű
májgombócot szerezzünk be, mivel egy nem
eléggé karakteres, "sápadt" ízű
májgombóc teljesen elrontja a kulinaritást. (gy.k.
Ne a legolcsóbbat vedd meg!)
(Fok)hagymaleves
4-5 dl víz/fő
másfél fej hagyma/fő (Értsd ezt úgy, hogy
egy nagyobbacska+egy kisebbecske/fő.)
két-három gezerd fokhagyma/fő
fél erőleveskocka/fő
Opcionálisan: egy evőkanál liszt/fő
és a lényeg! egy testesebb répa fele/fő
Zsír belátás szerint.
A kaja igazi lénye a RÉPA! Intuitívan emeltem le a
zöldségespultról legutóbb, és nem
csalódtam a megérzésemben! Az a poén, hogy
a dinsztelt hagyma enyhén édeskés íze,
illetve a répa kellemesen kiegészíti
egymást! Akkor mit is kell csinálni: először is
lényeges, hogy a répa ne legyen idős, fás, hanem
inkább fiatalka, de nem kell teljesen zsengének lennie.
Szóval felvágjuk ezt a fiatal személyiséget
lehetőleg vékonyabb szeletekre. Aztán felforraljuk a
vizet, és beletesszük a srácot, hagy puhuljon (kb.
10 percig) és a leveskockát. Amíg ők el vannak
maguknak, addig felvágjuk a hagymaelvtársakat (a
fokhagymákat is!). Feltesszük a zsírt, ha
felmelegszik, akkor lisztet hozzáadva rántást
készíthetünk, (de ez nem lényeges), majd
beleficcentjük végső megoldásként a
hagymákat, és addig nyüstöljük őket nem
annyira feltekert lángon, még megdisztelődnek
szegények. (Ha egy kissé barnusok lesznek, nem gond, sőt,
kifejezetten pikáns.) Ezután a végkifejlet
következik: elegyítjük a
(rántás+)hagymasrácokat a főzött
lével, és még hagyjuk hagy kergetőzzenek egy
kicsit a répákkal. Kb. 5-8 perc után
levesszük a tűzhelyről, és már tálalhatjuk is
szegényeket. Lehet még készíteni
hozzá pirított kenyérkockákat, de csak
kenyérpirítóval (!), mert az olajon, illetve
zsíron készített rossz irányba viszi a
fogyasztás élményét.
Fain zöldköret
Vegyeszöldség
Salátaöntet
Kis tej
Vegyünk valamilyen mélyfogyasztott
vegyeszöldséget, és tegyük fel egy serpenyőben
enyhe láng alatt, kicsit pároljuk, 5-7 perc
után tegyünk alá egy kicsiny tejet (ez
kihagyható), aztán hagy fortyogjanak magukban egy ideig.
Néhány perc után pedig adjunk hozzá kedvenc
salátaöntetünkből (ne legyen túl
savanyú, ha kicsit csípős akkor kellemesen pikáns
lesz... :) ), és várjunk még az egész
jól összeérik, majd arassuk le
tálalásnál a dicsőséget.